Dette må du huske på når du vil låne uten sikkerhet

Dersom man trenger raske penger er det vanskelig å holde hodet kaldt. Det er også grunnen til at svært mange låner penger uten sikkerhet i all hast, uten å tenke og reflektere gjennom alt de burde før de takker ja til denne låneavtalen. Dette er de tre viktigste tingene du bør reflektere rundt når du skal låne uten sikkerhet, uansett hvor fort du trenger pengene.

Har du råd til lånet?

Bare du kjenner din privatøkonomi, og de aller fleste av oss vil ha en oversikt over om vi har kapasitet til å betjene et lån eller ikke. Vurderingen handler om å se nøye over månedsbudsjettet ditt. Hvor mye penger er igjen når faste utgifter som regninger og gjennomsnittlig forbruk er betalt? Er du trygg på inntektsnivået ditt? Hvordan ser privatøkonomien ut hvis du låner den summen du ønsker deg? Det er viktig at du er realistisk, på den måten blir du ikke sittende med et lån du ikke har kapasitet til å betjene.

Budsjett

Du bør være klar over at lån uten sikkerhet er dyre lån. Du må betale svært høye rentesatser og det er derfor smart å låne det absolutte minimum i denne låneformen. Hvis du for eksempel skal pusse opp stuen bør du sette opp et budsjett for hvordan pengene du låner skal benyttes. Hvis du vil refinansiere må du kun ta opp gjelden du har utestående hos kreditorene dine. Slik unngår du å ta opp lånte penger som egentlig ikke var nødvendig til låneformålet.

Betal fort tilbake

Når man signerer på en låneavtale får man en svært nyttig oversikt over bankens faste månedstrekk. Et lån uten sikkerhet er et svært strukturert annuitetslån, det betyr altså at du betaler samme beløp hver eneste måned i låneperioden. Dersom du har kapasitet til det, er det smart å betale mer enn det som kreves av banken. Det kan faktisk være spesielt lurt når du forholder deg til en lengre nedbetalingsperiode på et lån uten sikkerhet. Ved å redusere denne perioden med noen måneder kan du spare deg for mye penger. Det er dermed alltid viktig at du vurderer totalkostnaden på lånet opp mot månedskostnaden.  Du kan også spare deg for renteutgifter på restgjelden hvis du betaler inn mer hver måned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *